Ετικέτες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Λυχναράκια Κρήτης
παραδοσιακό κρητικό γλύκισμα...

Υλικά γέμιση
2 κιλά μυζήθρα γλυκιά
2 κρόκους αυγών
2 φακελάκια βανίλια
4 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1 1/2 κουταλιά κανέλα
1 κουταλιά βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό.

Υλικά για τη ζύμη
2 κιλά μαλακό αλεύρι
2 ποτήρια λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
650 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
5 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. μαγιά φούρνου
1/2 φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση


Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.Προσθέτετε λίγο αλεύρι και αφήνετε το προζύμι να "ανέβει". Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη σ'ένα μπολ. Προσθέτω αυγά χτυπημένα, αλάτι, γιαούρτι και το προζύμι. Τα ζυμώνετε όλα μαζί και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση. Δυαλύω την μυζήθρα ,προσθέτετε 2 κρόκους αυγών, βανίλια, μέλι, το ξύσμα, 1/2 κουταλιά κανέλα και το βούτυρο και ανακατεύετε το μίγμα. Ρίχνετε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Ανοίγετε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριο και το κόβετε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Παίρνετε με ένα υγρό κουταλάκι γέμιση και τη βάζετε στο κέντρο του κάθε φύλλου. Σχηματίζετε λυχναράκια "τσιμπώντας" τη ζύμη γύρω - γύρω. Αλείφετε τα καλιτσούνια με τους 2 κρόκους, αφού τους χτυπήσετε, και τα πασπαλίζετε με κανέλα. Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου