Ετικέτες

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Για 10 Σφακιανές πίτες
ΥΛΙΚΑ

• ½ κιλ. αλεύρι
• 3 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 3 κουταλιές τσικουδιά
• 1 ποτήρι νερό, (ή ½ ποτήρι νερό και ½ γάλα)
• 10 κουταλιές μυζήθρα μαλακιά, Χανιώτικη γαλομυζήθρα καλά στραγγισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, τη τσικουδιά και το νερό και κάνουμε μια ζύμη μαλακή.
2. Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια, (όσες και οι πίτες ου θα κάνουμε) και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 6-7 εκατοστών.
3. Πλάθουμε τη μυζήθρα σε 10 μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου αυγού.
4. Τοποθετούμε τη μυζήθρα, (τα μπαλάκια που κάναμε), στο κέντρο του φύλλου.
5. Τραβάμε γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα.
6. Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες.
7. Τις πιέζουμε ανοίγοντάς τις με τον πλάστη για να πάρουν το σχήμα μεγέθους ενός μικρού πιάτου, (15 εκ.).
8. Τις ψήνουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι, γυρίζοντάς τις συχνά για να μην καούν
9. Τις σερβίρουμε περιχυμένες με μέλι
Λίγα μυστικά ακόμα
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξυνομυζήθρα ή γλυκιά μυζήθρα αλλά θα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη διαφορετικά το φύλλο τρυπά.
• Στα Σφακιά δεν την κάνουν με αΘότυρο, (και όχι αΝθότυρο, όπως κακώς λέγεται).
• Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου