Ετικέτες

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΚΡΗΤΙΚΟ

Υλικά για τη γέμιση:

* 1 κιλό κολοκυθάκια
* 1/2 κιλό χανιώτικη μυζήθρα
* 3 μέτριες πατάτες
* 1 ματσάκι δυόσμο
* αλάτι, πιπέρι
* ελαιόλαδο

Υλικά για το φύλλο:

* 1 ποτήρι νερό
* 1/2 κουταλάκι αλάτι
* 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
* 1 σφηνάκι τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
* περίπου 1/2 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)

Ακόμα:

* 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
* σουσάμι για το πασπάλισμα
* ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση:

* Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
* Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Αφήνετε να στραγγίξουν καλά και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
* Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
* Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα τοιχώματα).
* Λαδώνετε λίγο το φύλλο και απλώνετε από πάνω σε μία στρώση τις πατάτες.
* Βάζετε μία στρώση κολοκυθάκια, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
* Συνεχίζετε πασπαλίζοντας με μυζήθρα και ψιλοκομμένο δυόσμο.
* Επαναλαμβάνετε με κολοκυθάκια, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μυζήθρα και δυόσμο.
* Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει είτε το γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε το μέγεθος του ταψιού.
* Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
* Ψήνετε στους 200 βαθμούς. Η ώρα ψησίματος ποικίλλει, ανάλογα με το κολοκύθι (πάντως είναι περίπου 1-1 1/2 ώρα). Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ψημένο, τρυπήστε σε μια ακρούλα το φύλλο και δοκιμάστε ένα κολοκυθάκι. (Προσέξτε μην αρπάξει το φύλλο εν τω μεταξύ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου